Stadskwartier Leiden

Van de Slaaghwijk naar de Stevenshof

door | dec 8, 2021 | blog | 0 Reacties

‘Zeg Fons, voordat ik het vergeet. Ik heb een nieuwtje. Wij, Stefanie en Patty, gaan een jubileummagazine maken voor de Stevenshof. Heb jij daar toevallig ook gebouwen gedaan?’ De ogen van Fons beginnen te glimmen. “Of ik daar wat gedaan heb? Ik heb daar heel veel gedaan, veel meer dan in de Merenwijk!”

 Slaaghwijk

Afgelopen mei liepen wij voor een artikel in Merenwijk Magazine met architect Fons Verheijen door ‘zijn’ Slaaghwijk. Als eindverantwoordelijke voor de renovatie vertelde hij de ene na de andere anekdote. En passant kreeg ik nog wat tips mee: ‘Een haag werkt veel beter tegen zwerfvuil’ en ‘Op een benedenverdieping moet iemand wonen die hele dagen thuis is. Die sociale controle is gratis, de wijkagent kan naar huis´.

 

Stevenshof-staal

Reden genoeg om Fons nogmaals te vragen. In januari gaan we samen op pad in de Stevenshof. De zogeheten ‘stalen woningen’ in de wijk zijn van Fons hand, twee stalen kunstwerken en het clubgebouw van de speeltuin. ‘Die woningen met die stalen puien zijn groter dan de doorsnee eengezinswoning. Ik heb er een prijs mee gewonnen’ aldus Fons. Het was wethouder Tesselaar die vroeg om een ontwerp. ‘Hij vond nieuwbouw teveel op elkaar lijken. Ik vind de woningen nog steeds prachtig. De eigenaren vinden het minder prettig. Het staal moet elk jaar worden geborsteld’.

Wij kijken uit naar de wandeling. Het eindresultaat zien jullie eind december 2022 in Stevenshof Magazine.

Op de foto zijn de stalen woning te zien. Zie hier de credits voor de foto, en hier het krantenbericht over de Nationale Architectuurprijs.