‘Ook deze stoel gaan we restaureren. Herken je het patroon in de stof? Dat is de Franse bij van Napoleon’. Stefanie en ik zijn op bezoek bij André en Sylvia Lunsingh, meubelstoffeerders in de Stevenshof. We krijgen een lesje geschiedenis.
Koning Childerik de 1e
‘In 1653 wordt in het Belgische Doornik het graf van de Frankische Koning Childerik de eerste gevonden. In het graf ligt een schat aan gouden juwelen waaronder een mantel met, volgens de overlevering, driehonderd gouden bijeen erop gestikt. Vandaag de dag zijn er van de driehonderd gouden bijen nog drie over.
Napoleon
Op 2 december 1804 kroont Napoleon Bonaparte zichzelf tot de allereerste keizer der Fransen. Terugvallen op de symbolen van voorgaande koningen, zoals de Franse lelie, kan niet en dus moet Napoleon op zoek naar een ander symbool. Hij kiest voor de bij, als verwijzing naar Childerik, de laatste niet-christelijke koning van Frankrijk´.
Bijenstof
De bij wordt, zoals dat gaat met symbolen, vervolgens overal in geweven. We zien ‘m terug in wandkleden, gordijnen en meubelstof. Wie heeft ooit bedacht dit stoeltje te bekleden met bijenstof? Een bewonderaar van Napoleon? Of was het een grap? Wie durft tenslotte met adellijke of misschien zelfs wel koninklijke billen bovenop een bij te gaan zitten?
Feit is dat André en Sylvia dit stoeltje in ere zullen herstellen zodat het weer honderd jaar mee kan. Hoe ze dit doen? Dat lees je in december in Stevenshof Magazine. Heb je een onderwerp wat niet mag ontbreken? Neem contact met ons op, we komen graag langs.