Stadskwartier Leiden

Expositie 50 jaar Merenwijk

door | aug 22, 2023 | blog | 0 Reacties

Stefanie Uit den Boogaard fotografeerde voor het Merenwijk Magazine tientallen Merenwijkers. Tot 25 oktober aanstaande zijn twaalf portretten van unieke wijkbewoners te bewonderen in de Merenwijk Bibliotheek.

 

‘Een dorp in de stad’ zo typeert burgemeester Henri Lenferink de Merenwijk. Een groene, sociale en veilige wijk waar mensen omkijken naar elkaar. Een wijk vol eerste bewoners. Want, wie er eenmaal woont, die blijft. Op 25 september 2021 vierde de Merenwijk haar vijftigste verjaardag. Verspreid door de wijk vonden 52 activiteiten plaats. Van theater tot yoga tot een wielerwedstrijd, er was veel te doen. De zonovergoten dag werd afgesloten met een feestelijke borrel en de overhandiging van het Merenwijk Magazine aan wethouder en kind van de wijk, Fleur Spijker.

 

Jubileumcadeau

Het magazine was een jubileum cadeau voor alle bewoners in de wijk. Dankzij bijna vijftig vrijwilligers kreeg ieder adres in de wijk het magazine gratis in de bus. En daar bleef het niet bij. Het blad vond zijn weg naar andere wijken in Leiden, andere provincies -Zeeland en Brabant-, helemaal tot aan Australië. Het blad was een initiatief van fotograaf Stefanie Uit den Boogaard en tekstschrijvers Patty Zoet en Saskia Klaasen, alle drie woonachtig in de wijk.

 

Groener, socialer, veiliger

Tijdens deze expositie maak je kennis met twaalf Merenwijkers. Allemaal zorgen ze op eigen wijze voor een groenere, socialere en veiligere wijk. In het magazine –ter inzage in de bibliotheek- lees je meer over hun activiteiten en drijfveren. Zo is daar Tim Seegers die, dankzij zijn voedselbos, buurtgenoten leerde kennen, Maaza van Herk, die in de keuken van het buurthuis even haar zorgen vergeet en Carin Gelpke die tientallen Merenwijkers inspireerde tot natuurzwemmen.

 

Magazine Mijn Wijk

Sinds het uitkomen van Merenwijk Magazine werken wij -Stefanie en Patty- samen onder de naam Stadskwartier Leiden. In november 2023 verschijnt ons volgende magazine. ‘Mijn Wijk’ is een magazine met verhalen uit de Leidse wijkwinkelcentra; Kopermolen, Stevensbloem, Kooiplein, Luifelbaan, Wagnerplein en Diamantplein. Meer weten? Neem contact met ons op.

 

Op de foto zie je Carin Gelpke, natuurzwemster. Ook haar verhaal lees je terug in het magazine. De bibliotheek in de Merenwijk, te vinden op Rosmolen 4,  is geopend op maandag- en vrijdagmiddag, op dinsdag, woensdag en donderdag de hele dag en op zaterdagochtend.